Wat is VoIP en wat zijn de voordelen van VoIP

 

VoIP is de afkorting voor Voice over Internet Protocol en staat vrij vertaald voor het voeren van gesprekken via het internet. Internetbellen is het populairste voorbeeld van VoIP. VoIP is de laatste jaren erg populair geworden en is de laatste tijd ook onderwerp van publiek debat. In dit artikel zal ik uitleggen wat VoIP is, wat de voordelen en nadelen zijn van VOip  en enkele populaire toepassingen.

Wat is VoIP?

De Nederlandse term voor VoIP is ook wel IP-telefonie. Deze technologie maakt gebruik van het internet, of een andere IP-netwerk, om een gesprek te transporteren. Internetbellen is een vorm van VoIP en programma’s als Skype en MSN Messenger zijn de laatste jaren erg populair geworden. De grote telefonie providers zoals Ziggo en UPC maken vandaag de dag ook gebruik van VoIP. Het grote verschil tussen internet bellen en VoIP bellen via deze providers, is dat providers het spraakverkeer laten verlopen via het eigen netwerk. Hierdoor kan de gesprekskwaliteit en bereikbaarheid beter gecontroleerd worden. Via VoIP kun je bellen van telefoon naar telefoon, maar ook van computer naar computer, computer naar telefoon, en van telefoon naar computer . Met VoIP applicaties kunnen gebruikers van smartphones ook gebruik maken van (gratis) internetbellen. Het populairste protocol voor VoIP is SIP (Session Initiation Protocol) en dit zie je ook vaak bij VoIP apps staan.

Wat zijn de voordelen en nadelen van VoIP?

Het grote voordeel van VoIP zijn de lage kosten voor gebruikers. Van computer naar computer kun je meestal gratis bellen en van computer naar vast nummer is ook regelmatig gratis of in ieder geval zeer goedkoop. Het kostenvoordeel loopt scherp op als je regelmatig naar buitenlandse vaste nummers moeten bellen of deze telefoongesprekken kunt vervangen met internetgesprekken. Met een computer, internet abonnement en head set kun je naar zeer veer landen goedkoop bellen. Op smartphones zijn VoIP-apps verkijgbaar waardoor je buiten je belbundel kunt internetbellen. Hiervoor heb je wel een internetbundel nodig uiteraard. In 2011 is netneutraliteit in de Nederlande wet vastgelegd, wat betekent dat providers geen onderscheid mogen maken tussen verschillende vormen van dataverkeer en bijvoorbeeld ook geen extra kosten voor VoIP-gesprekken in rekening mogen brengen.
Een nadeel van VoIP is dat de kwaliteit minder kan zijn. Dit komt omdat gebruik wordt gemaakt een openbaar netwerk en ook een draadloos thuisnetwerk kan soms wisselvallig presteren.

Populaire VoIP toepassingen

Enkele bekende en populaire VoIP-toepassingen zijn Skype, MSN Messenger en Google Talk. Als je echter zoekt in de verscheidene app stores (bijvoorbeeld Android Market) zul je talloze gratis en commerciële VoIP-apps vinden.