Als je op zoek bent naar een nieuwe TV is er heel veel keus. Steeds meer mensen kopen hun TV online. Online kun je makkelijk tv’s met elkaar vergelijken, maar dat maakt het kiezen ook lastig. Je krijgt te maken met allerlei afkortingen, terminologie en specificaties waarvan je misschien nog nooit van gehoord hebben. Daarom zetten we de belangrijkste eigenschappen van een tv op een rijtje zodat je weet wat bepaalde specificaties betekenen en waar je op moet letten zodat je makkelijker een keuze kunt maken.

LED en OLED

Vroeger had je tv een beeldbuis, daarna kwamen de tv’s met een LCD-scherm op de markt. LED-tv’s zijn eigenlijk LCD-tv’s. De opvolger van de Led-tv is de Oled-tv. De pixels van een Oled-tv bestaan uit organische materialen die licht geven als er stroom doorheen komt. Iedere pixel geeft zelf licht waardoor er geen achtergrondverlichting nodig is zoals dat wel bij Led-tv’s het geval is. Het scherm van een Oled-tv is dunner dan dat van een Led-tv, omdat deze wel achtergrondverlichting nodig heeft.

Resolutie

De resolutie van een tv beschrijft hoeveel pixels er aanwezig zijn op het scherm. Hoe meer pixels, hoe scherper het beeld. De meest voorkomende resolutie is 4K Ultra HD (3840 x 2160) Dit is de opvolger van de Full HD (1920 x 1080). Ultra HD heeft dus vier keer meer pixels dan Full HD. Voor grote tv’s van 50 inch en groter kun je het beste kiezen voor 4K Ultra HD. Het verschil in scherpte is bij de grotere formaten duidelijk te zien. Bij de kleinere tv’s is dat minder het geval.

Smart-tv

Bijna alle televisies zijn tegenwoordig slim. Met een smart-tv bedoelen we een tv die verbonden kan worden met het internet. Meestal via Wifi, maar het kan ook met een netwerkkabel. Met een smart-tv kun je apps op je televisie gebruiken. Met deze apps kun je makkelijker de mogelijkheden van het internet op je tv benutten. De meest gebruikte apps op een smart-tv zijn Netflix, YouTube en Videoland. Vaak zit er ook al een Netflix-knop op de afstandbediening.

Merken

Er zijn veel merken tv’s. De meest populaire merken zijn Samsung, LG en Philips. Deze merken maken gebruik van de Oled-techniek. Samsung maakt gebruik van een andere techniek, Qled genaamd. Hierbij wordt wel backlight gebruikt, maar door de quantum dot-technologie waarover de tv beschikt komen de kleuren beter naar voren. Samsung heeft een groot aanbod aan tv’s in verschillende maten en met verschillende functies. Vaak zijn er online goede Samsung TV aanbiedingen te vinden. Philips maakt gebruik van Ambilight, led-lampjes op de zijkant van de tv die reageren op de kleur van het beeld.