PDA

 

PDA staat voor Personal Digital Assistant en is een klein mobiel toestel, dat computer-, telefonie en netwerk functies combineert. Een PDA biedt verscheidene functies, onder andere agenda, telefoonlijst, adresboek, tekstverwerker en tegenwoordig ook vaak internet toegang en GPS navigatie. PDA’s kunnen bediend worden met een touchscreen (aanraakscherm) en pen of stylus. De meeste nieuwe Samsung toestellen zijn uitgerust met een touchscreen.

 

Een PDA is voor veel gebruikers ideaal, omdat gegevensuitwisseling en synchronisatie met een pc of laptop zeer eenvoudig is. Zo kun je bijvoorbeeld je email synchroniseren met software zoals Microsoft Outlook of ACT!.

 

De term PDA werd geïntroduceerd door Apple Computer CEO John Sculley tijdens de Consumer Electronics Show in Las Vegas. Hij paste deze term toe op de Apple Newton. Nokia introduceerde in 1996 de eerste mobiele telefoon met volledige PDA functionaliteit, de 9000 Communicator.  De populairste PDA’s vandaag de dag zijn onder andere de  Samsung, HTC, BlackBerry, Palm en BlackBerry. Vanwege de uitgebreide mogelijkheden en functionaliteit van deze toestellen, worden ze ook gezien als smartphones.

 

 

Gerelateerde begrippen:

 

Smartphone